Napfényvédelem

A nap, pontosabban az UV-sugárzás káros hatásairól számos tévhit kering. Lássuk, melyek a legfontosabb tudnivalók a napfényvédelemmel kapcsolatban.

1. A napfényvédõ krémeken általában az SPF feliratot látjuk, ami azt jelzi, hogy hányszorosára növeli a krém azt az idõt, amennyit napozószer nélkül a leégés veszélye nélkül a napon tölthetnénk. Az SPF csakis az UVB-sugarakhoz kapcsolható, semmi köze az UVA-sugarakhoz, amelyik az igazán komoly károsodásokért tehetõ felelõssé. Olyan napozószert érdemes választani, amelyik teljes körû védelmet nyújt mind az UVA- mind az UVB-sugárzás ellen. Ezek közül is lehetõleg olyat, ami cink-oxidot és titánium-oxidot tartalmaz, melyek nagyon fontos összetevõi a teljes körû védelemnek.

2. A napozás egyre veszélyesebb. A bõrrák akkor is kialakulhat, ha használunk napozószereket - ám jelentõsen csökkenti a kozkázatot.

3. Ha felhõs az égbolt, a bõr kevésbé van kitéve az UVB-sugaraknak, de az igazán veszélyes UVA átjut a felhõkön - sõt, ami azt illeti, az üvegen is.

4. A minimális védelem 15 faktornál kezdõdik.

5. Ha használunk alapozót, akkor nyáron érdemes alá napfényvédõ krémet kenni.

Responsive Free Joomla template by L.THEME