Anyajegyek

A bőrfelületen jelentkező növedékek többnyire veszélytelen szemölcsök, vörös vagy barna anyajegyek. Egyes barna anyajegyeket azonban nehéz megkülönböztetni a félelmetes „fekete ráktól”, a melanoma malignumtól, pedig a gyógyulást a korai felismerés és a gyógykezelés biztosítja. A „megmozdult” festékes anyajegy okoz még problémát, ugyanis a barna anyajegyek igen változatos formájúak, még ha jóindulatúak is, változtathatják alakjukat, színüket a megjelenéstől a visszafejlődésig.

A jóindulatú anyajegyekben a sejtosztódás lassú, szabályos ütemű, a sejtek hasonlóak. Jobban megvizsgálva kicsi, kerek vagy ovális, lapos vagy elődomborodó barna csomók, foltok. Ezzel szemben a rosszindulatúvá váló anyajegyekben, az úm. diszplasztikus névuszokban a sejtek felgyorsult ütemben, egyenlőtlenül, szabálytalanul szaporodnak. Jellemző rájuk, ha rövid idő alatt többszörösre nőnek, szabálytalan alakot vesznek fel, dudoros a felszínük, nyúlványos a szegélyük, feketésszürkévé változik a színük, levedzenek, kisebesednek, vérezgetnek. Ezek elrákosodás gyanúsak, sürgősen orvoshoz kell fordulni. Szerencsére az anyajegyek nagy számához viszonyítva a rosszindulatú átalakulás viszonylag ritka. Kivételt jelentenek az ún. „anyajegyes családok”, akiknél a fokozott veszélyeztetettséget a nagyszámú szabálytalan anyajegyek jelentik.

A mai tudományos felfogás szerint a rosszindulatú átalakulás a hibásan képződő, kóros génállományú névusz sejtekből indulhat ki, ha a szervezetet védő immunrendszer sejtjei nem találják meg és pusztítják el ezeket a sejteket, egy erős inger, leggyakrabban UV fény hatására aktiválódhatnak, és rohamos sejtosztódással túlnövik az eredeti, jóindulatú névuszt. Folyamatosan kutatják, hogy az UV sugarakon kívül milyen hullámhosszúságú sugárzás van hatással a festéktermelő sejtekre, az utóbbi két évtizedben ugyanis fokozódott környezetünkben az „elektroszmog”, ami az elektromos használati eszközökből, ipari gépekből, a mobiltelefonokból és a légköri műholdakból szóródik a Földre. Egyre többen vallják, hogy a szabad ég alatti napozás ártalmasabb, mint a zárt terű, ismert sugártartományú szoláriumozás.

Ma Magyarországon mindenki számára elérhető az ingyenes onkodermatológiai szűrővizsgálat. A megelőzés a legegyszerűbb, legbiztosabb gyógyulás a bőr egyszerű vagy veszélyes szemölcsi, anyajegyei, daganatai esetén is.

Responsive Free Joomla template by L.THEME