Bársonyos ajkak

Az ajkaink egészen különlegesek: testünk egyik legérzékenyebb, s ugyanakkor védelemre szoruló területét alkotják. Szájunk kifejezi személyiségünket, s egyúttal hangulatunkról is tudósít. Finom izmocskák segítségével, több mint ezer arckifejezés – öröm, bánat, rokonszenv, együttérzés, csalódás, keserűség, igazságtalanság, arrogancia – megformálására képes.

A száj is öregszik. A nevetés, a csók, a beszéd szinte állandóan aktív mozgásra kényszerítik az izmokat. Idővel a bőr enged a feszességéből, mert a kollagéntermelés intenzitása csökken. Barátságtalan ráncocskák alakulnak ki, a kontúrok elhalványulnak, a felsőajak megnyúlik, a pirosló rész keskenyebbé válik, a száj színe kifakul.

Az ajkakat borító bőr nagyon különbözik a testet, arcot borítótól: nem tartalmaz verejtékmirigyet, nem védi egy saját maga termelte zsírréteg, hisz faggyúmirigy itt csak elvétve fordul elő. A szájnál hiányzik a természetes fényvédelem. Nem tartalmaz melanocitákat, pigmentet, ezért lebarnulni sem képes. Emiatt könnyen leég. Különösen az alsó ajkat kell óvni, mert a nap sugarai szinte merőlegesen érik. UV-sugaraktól ezért különösen óvni kell. Napozáskor magas faktorú fényvédővel kell bekenni. A nap mellett nyáron a forróságtól és a légkondicionálótól, télen, pedig a hidegtől, a széltől, s a fűtés szárító hatásától is védeni szükséges, mert az ajkak bőre könnyen kiszárad, cserepessé válik, a szájszöglet berepedhet. A száj nyalogatása télen különösen veszélyes, hiszen ezáltal még szárazabbá, akár sebessé is válik a bőr. Az ajakstiftek megfelelő védelmet biztosítanak, még akkor is, ha nem tartalmaznak UV-filtert. Viaszok, olajok, egyéb zsírok keverékéből állnak.

Egyes ajakrúzsok nedvesség stabilizálókat, konzerváló-, és illatanyagokat és olyan hatóanyagokat is tartalmaznak, amelyek védik az ajak bőrét. A rúzsokat legtöbbször a színük alapján vásárolják, szinte alig figyelnek az ápoló tulajdonságra, s ezért nem csodálható, hogy vásárlás után a felhasználóknak problémái adódnak. A nagyon magas púder tartalmú rúzsok erősen szárítanak, ezek általában a tartós (csókálló) rúzsokra jellemzőek. A száj fiatalossága megfelelő ápolás mellett sokáig megőrizhető. A színtelen és az enyhén színezett stifteknél az ápoló hatás dominál, amit nagy mennyiségű zsíranyaggal biztosítanak, az ugyanis megakadályozza a nedvesség elpárolgását.

A száraz, cserepes ajkak ismét visszanyerik fényüket, ha zsírnemű anyaggal kenegetik. A gyulladáscsökkentő anyagokat tartalmazó ajakkenőcstől és a zsíros krémektől ugyancsak simává válnak az ajkak. A berepedezett szájról a szakadt bőrdarabkákat nem szabad letépdesni, lerágni, mert könnyen elfertőződhet, kisebesedhet. Lágy szőrű fogkefével viszont meg lehet masszírozni.

Száraz, cserepes ajkak gyógyíre lehet a méz. Vékonyan kenjük be a száj teljes felületét, és hagyjuk rajta 10 percig. A bő vízzel való lemosás után, sima telt ajkakat kapunk.

Responsive Free Joomla template by L.THEME