Szoláriumról

A szoláriumozás hatásairól napjainkban igen sok szó esik. A sugárhatáson alapuló bõrbarnító kozmetikai kezeléseket sok támadás éri a kozmetika és a bõrgyógyászat oldaláról. Pedig nem elsõsorban a szolárium a felelõs az emberek egy részénél észlelhetõ mellékhatásokért, hanem a szoláriumfüggõk mértéktelensége. Az idõ múlásával egyre több kutatási eredmény kerül napvilágra. Érdemes tehát szakemberrel, bõrgyógyásszal konzultálni, ha kétségeink merülnek fel a napágy használatával kapcsolatban.

A szoláriumot pontosan azért fejlesztették ki, hogy csökkenteni tudjuk a napfény bõrt károsító hatásait és a bõrdaganat kialakulásának veszélyét, mivel a természetes fény sugárzás-összetétele napról napra romlik, egyre több az emberi szem által nem látható UV-A és a rákkeltõ UV-B tartomány az ózonréteg  -környezetszennyezés okozta- elvékonyodása miatt.

A szoláriumok fénycsövei által kibocsátott fényben azonban tudjuk és ellenõrizhetjük, hogy mibõl mennyi van. Ráadásul a besugárzás ideje sem korlátlan, teljes mértékben keretek között tartható. Tehát csak rajtunk múlik, hogy bõrünk fényérzékenységének ismeretében mikor, hogyan és mennyit szoláriumozunk. Ha mindenki betartaná a javaslatokat és csak 18 éves kor felett élne a szoláriumozás lehetõségével, és még a védõszemüveget is viselné, kevesebb lenne a probléma.

 A szoláriumozásnak vannak azonban aranyszabályai, melyeket érdemes betartani. Az elõkészületeket a bõr leradírozásával kezdjük, és távolítsuk el a sminket is az arcunkról. Aki gyógyszereket, antibiotikumot szed, arra az idõre függessze fel a szoláriumozást, ha pedig sok anyajegy van a bõrén, mindenképpen kérje ki szakember véleményét, mielõtt szoláriumozni kezdene.
A szoláriumban fényvédõt nem javasolt használni (kivéve, ha az orvos bizonyos testrészek esetén máshogyan nem nyilatkozik), de mindenképpen tanácsos szoláriumozás vagy napozás után bõrtápláló, nyugtató termékekkel kezelni a bõrünket.
Ezek a speciális készítmények hidratálják a bõrt, segítik a regenerációt, és ellensúlyozzák a kiszáradást, mindemellett gyulladáscsökkentõ hatásúak.

Fehér bõrûeknél évi 10, barna, "kreol" bõrszínnél évi 15 kezelésnek nincs kimutathatóan káros hatása, amennyiben a mesterséges fénykezelést kúraszerûen végezzük. Ez azt jelenti, hogy az ajánlott mennyiség felét heti egy-két alkalommal, 5-6 percrõl indulva napozzuk le, alkalmanként 2-3 perccel növelve a besugárzás idejét. Amennyiben elértük a kívánt bõrszínt, elég egy héten egyszer a szoláriumot felkeresni, hiszen a bõrszín megtartásához ennyi elég. Majd tartsunk 3 hónap szünetet, hogy bõrünk pihenhessen. Ezt a kezeléssorozatot évente kétszer végezhetjük el. Egyébként is, ha túlzásba visszük a szolárium használatát, a bõrünk idõ elõtt ráncosodik, és kiszárad, mivel az UV-A és UV-B sugarak egyik károsító hatása ez.

Responsive Free Joomla template by L.THEME