Nyári bőrápolás

Az erõs napsütés, a nagy hõmérséklet a nyári hónapokban olyan kozmetikai hibák megjelenéséhez vezet, amelyekkel a tavaszi hónapokban nem, vagy alig találkozunk. Az ibolyántúli sugarak gyorsítják a szõrnövekedést, a pigmentációt.

Ezen problémák csökkentése érdekében fontos, hogy betartsuk a helyes napozás szabályait (mértékletesség, fokozatosság), és megfelelõ Napfényvédelem válasszunk.

Az UV sugarak hatására fokozódik a szervezet vízleadó képessége, így napozáskor a víz párolgásának fokozására is gondolnunk kell. A bõrgyulladás, a bõr tartós vagy átmeneti vízhiányának megszüntetésére használjunk napozószereket. Szoláriumozáskor se feledkezzünk meg a bõrtípusnak megfelelõ szolárium-kozmetikumokról.

A túlzásba vitt napozás következtében a bõr gyulladttá, fájdalmassá válik. A gyulladást gyakran hámlás követi. A mértéktelenség miatti kellemetlenségek kamilla, azulén, A -és F-vitamin, B5-provitamin, aloe vera tartalmú készítményekkel enyhíthetõk.

A haj -és szõrszálak is gyorsabban nõnek az ibolyántúli sugarak hatására. Ilyenkor nyáron sokan veszik igénybe a gyantázást. Arra azonban ügyelni kell, hogy gyantázás után aznap ne napozzunk, ne menjünk strandra, mert a mikrosebek a vízben fertõzõdhetnek, és a napfényben foltokkal gyógyulhatnak.

Eddig csak a napfény kellemetlen hatásairól esett szó, de nem szabad megfeledkeznünk a zsíros bõrtípusokra tett jótékony hatásáról. Csökken a faggyúmirigyek tevékenysége, a pattanásokat kísérõ gyulladásra való hajlam. Arra ügyeljünk, hogy csak tökéletesen kitisztított bõrt napoztassunk. Ha ezt elmulasztjuk, a komedók szinte beleégnek a szõrtüszõbe, eltávolításuk nehezebbé válik, fokozódik a bõrgyulladás veszélye. Frissen tisztított bõrrel várjunk 2-3 napot, mielõtt napoznánk.

Responsive Free Joomla template by L.THEME